Opowieść o gotującym samuraju

Kino
Termin: 2020-08-30 12:00

Miejsce: OT Rondo

Bushi no kondate
Japonia 2013, 121 min

reżyseria: Asahara Yuzo
scenariusz: Yûzô Asahara, Michio Kashiwada, Yukiko Yamamuro
muzyka: Tarô Iwashiro
obsada: Kora Kengo, Ueto Aya, Yo Kimiko, Nishida Toshiyuki

Film Yuzo Asahary prezentuje zupełnie inne podejście do kina samurajskiego niż to, do którego widzowie przywykli dzięki filmom m.in. Akiry Kurosawy. Zamiast spektakularnych pojedynków na katany, zobaczymy życie japońskich wojowników w XVIII wieku od kuchni. I to dosłownie. Ród samurajski Funaki z prowincji Kaga (obecnie prefektura Ishikawa) służy swemu panu feudalnemu nie za pomocą szabli, ale kuchennego noża. I choć ich kuchnia jest bardzo ceniona, są raczej pogardzani jako „gotujący samuraje”. Młody sukcesor rodu Yasunobu, uwielbiający szermierkę, nie może pogodzić się z tym stanem rzeczy i nie wykazuje zainteresowania gotowaniem. Co więcej, ojciec aranżuje mu małżeństwo z Haru, posiadaczką niezwykle wyrafinowanego podniebienia i wielkiego talentu kulinarnego, ale także i niewyparzonego języka, który już raz stał się przyczyną jej rozwodu. Kobieta stawia sobie ambitne zadanie nauczyć swojego marudnego męża sztuki gotowania.

Film inspirowany jest historią rodu z prowincji Kaga, który pozostawił po sobie spuściznę w postaci wyrafinowanej kuchni, cenionej równie wysoko jak kuchnia ze starej stolicy, Kioto, serwowanej na pięknej lace i ceramice Kutani. Autentyczne są także pokazane w nim wydarzenia historyczne.

„Opowieść o gotującym samuraju” miała premierę podczas 61. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w San Sebastian w 2013 roku, pokazywana była także podczas 64. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie w 2014 roku.

Bezpłatne wejściówki na seans można odebrać w kasie kina.

Japan Foundation

Pokazy organizowany przy współpracy z Japan Foundation.

 

Telefon
59 842 63 49
E-mail
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Strona WWW

 

Terminy


  • 2020-08-30 12:00